Höstluft. Det är en luft av förändring som sveper över våra skogar, ängar och städer. Just nu jobbar många flitigt runt om i landet för att få forma Sverige, de vill motivera människor att gå till valurnorna i september med en delad bild om hur samhället ska vara och vilka värden som ska bygga det. Nu är jag på besök i Skåne, just i det Lund, som jag än gång studerade i och som jag nu återkommit till med en Djurens parti-pin på kavajen. På en plats nära hjärtat.

 Det är mycket som har hänt sedan jag studerade i denna studentstad. Det som jag främst tänker på har dock hänt det senaste året. Från att inte ha funnits alls finns det ett ytterligare politiskt alternativ, Djurens parti, som ställer upp i riksdagsvalet, kommunalval och landstingsval. Och det finns med ett flertal kandidater på kommunvalslistan i Lund och Malmö. Jag åker runt till lokalavdelningar nu för att inspirera- och inspireras av- deras valarbete och motivation. Jag åker runt för att minska avståndet mellan det engagemang som jag vet finns över hela Sverige. För att förkroppsliga meningen: ni är inte ensamma, nu kör vi så det ryker (som är partistyrelsekamraten Linus Wallins slagord)!

Jag anländer först till Malmö. En av de första individerna som möter mig är en igelkott som sitter under bänken framför blommorna. ”Där är ju er igelkott från riksbroschyren!”, utbrister min kusin glatt, ”igelkottar är ett av Sveriges äldsta däggdjur, och som han har väntat på dig och Djurens parti!” Vi ska anordna ett homeparty ute i trädgården. Under kvällens gång går det att höra hur historien om trädgårdsigelkotten studsar runt under de färgglada glödlamporna som hänger i taket. Vi delar historier från livet, minnen, men också framtidsplaner och politik. Jag tar upp gitarren och sjunger sånger. Kvällen går i djurtema, och ingen känner sig utanför i diskussionerna. Alla bär på frågor och alla bär på svar.  När kvällen nalkas mot sitt slut så går alla hem med ett nytt varmt minne. Vissa går hem med en nyfikenhet och ett nyfunnet, eller växande, engagemang och visar sig på kick-offen dagen efter.

Vi träffas på en vegansk restaurang i centrala Malmö. Kring långbordet finns aktiva inom Lunds och Malmös lokalavdelning, medlemmar och andra personer nyfikna på våra tankar. Det är här politiken får form, tänker jag. Just nu är jag kring alla dessa unika människor med olika historier och nedtrampade stigar, och vi har en gemensam knytpunkt: att göra de bättre för djuren, naturen och oss alla. Vi vill fördjupa vad vi i samhället menar med gemenskap och rättvisa. Politiken får en plats, uttryck och ansikten. Tidigare känslor av maktlöshet och frustration formas om till idéer och skapandekraft. En journalist från Skånes Fria tidning var där och intervjuade.

Det är empati och kommunikation som bör ligga till grund för hur vi bygger samhället och partiet. Att möta varandra i person är en helt annan upplevelse än att använda verktyg såsom Facebook. Vi vill ju riva ner de murar som finns emellan människor- men främst de murar som finns emellan oss och de djurindivider som varje dag far illa. En verklighet som få egentligen vill ska få finnas till, eller veta av.

Aktiva kommuner, varenda person som jobbar därute för Djurens parti, är vår stolthet. Jag minns då jag hade mitt första möte med Nederländska partiet Partij voor de Dieren. Partiledaren Marianne Thieme och jag diskuterade politik och hur de har klättrat sig upp och hållit kvar de två platser i parlamentet de har haft sedan 2006. När jag började berätta om Djurens parti och det engagemang som finns över hela Sverige blev hon glatt överraskad. Vi fick snabbt ihop de underskrifter, och fler därtill, som behövs för att ställa upp i alla val. Och DP har aktiva medlemmar i flertalet kommuner i det långa landet Sverige.

Thieme berättade om svårigheterna de mötte som nytt parti. De fåtal resurserna och begränsningarna, praktiska problemen men också förlöjligandet. Vi upplevde det också inför EU-valet och vi upplever det fortfarande. Att förlöjliga vår sak är dock det tydligaste beviset på att djurfrågan måste lyftas upp på agendan. Vi finns inte utan en anledning. Men som nytt parti behöver vi stöd från varandra och ni andra där ute. Valarbetet är igång runt om i landet och du behöver inte vara med i partiet för att hjälpa oss lyfta djurens situation upp på den politiska agendan. Din hjälpande hand skulle till exempel kunna innebära att dela ut valsedlar till förtidsröstningslokaler och vallokaler då vi måste göra detta själva.

Skåneresan gav många givande och stärkande möten- alltifrån igelkotten till förstanamnet Istvan Gersner på Lunds kommunvalslista. Han verkar i en studentstad där terminen håller på att starta och nya studenter anländer med förväntningar och framtidstro, redo att återupptäcka och uppleva. Men det är inte bara studenterna som bör gå runt med denna känsla i höst. Detta är inte ett vanligt år, detta är ett supervalår. Det är första året någonsin Djurens parti går att kryssa i som politiskt alternativ. Det är stort. Jag tar med mig Skåneinspirationen till mitt nästa stopp, Göteborg…

Hälsningar från Södern

Elin Pöllänen