Nu när alla röster är räknade kan vi konstatera att vi landar på 0.1%. Detta är ingen siffra vi jublar över som alla nog förstår. Det är lätt att tänka att det är omöjligt att få gehör i Sverige som ett politiskt parti för djuren, att vårt arbete är meningslöst.

Och så tillät jag mig att tänka, i ungefär ett dygn. Sen ställde jag mig frågan varför jag håller på med detta. Och jag insåg då återigen att även om vallokalerna stängt och inget mer kan göras i just detta valet så rullar djurtransporterna fortfarande, kännande individer blir fortfarande plågande i laboratorierna, kycklingar blir fortsatt levande innebrända och just när du läser detta kommer någon och sliter barnet från sin mor så att hennes mjölk kan stjälas. Listan över lidande som djuren tvingas utstå kan göras lång.

Det är för deras skull vi gör detta. Inte för vår egen skull. Om det vore för min egen skull hade åtminstone jag redan gett upp, men efter att jag valt att öppna ögon och hjärta för vad som verkligen sker med djuren inom djurindustrin så står jag inte ut med att inte göra något. Att ge upp är inte ett alternativ.

2014 var det oklart vad Djurens parti egentligen stod för och under ett par år framåt diskuterades vilken riktning man skulle ta. Skulle partiet verka för lite bättre djurskydd än vad de andra partierna gör? Eller skulle man stå för djurrätt? Många individer drogs till partiet med väldigt olika åsikter och agendor.

De 8773 personer som röstade på Djurens parti 2014 hade med all säkerhet väldigt olika idéer om vad partiet stod för, liksom de aktiva inom partiet, och eftersom partiet endast existerat i tre månader vid valet fanns inget partiprogram som kunde ge klarhet.

På årsmötet 2016 ställdes frågan på sin spets, skulle det vara djurskydd eller djurrätt som gällde? Årsmötet tog tydligt ställning för djurrätt. Hade så inte skett hade jag inte varit en del av partiet idag.

Djurens parti är inte samma parti idag som det var 2014. Vi har sen flera år en ny ledning, en stabil aktiv kärna av medlemmar, ett starkt internationellt samarbete samt ett utförligt partiprogram. De 4105 personer som röstade på Djurens parti i söndags vet vad vi står för och vi kan lova att detta inte kommer att ändras, oberoende av vad röstsiffrorna säger. Kanske hade siffrorna i detta valet varit högre om vi varit mer vaga och låtit alla dra sin egen slutsats omkring vad det innebär att ”djuren ska få det bättre”. Man vinner inte snabbt massorna med att gå emot den rådande normen. Det är dock min djupa övertygelse att Sverige behöver fler politiker som har en stark värdegrund man inte kompromissar med, oavsett varåt opinionen blåser, och som är tydliga i sitt budskap.

Jag vill tacka var och en av er som vågade ge er röst för det ni tror på, även då många sa att det var en bortkastad röst. Er röst är INTE bortkastad. Ni är modiga som valt att stå upp för, och vara en del av, förändringen istället för att sitta ner och vänta tills tillräckligt många andra står upp först.

Jag vill citera Margaret Mead som sa: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Ni är alla en del av den djurpolitiska rörelse som växer fram i Europa och världen. Animal Politics EU, vår sammanslutning av 11 djurpartier som gick till val på ett gemensamt manifest, tog tre mandat i Europaparlamentet (genom nederländska Partij voor de Dieren, tyska Tierschutzpartei och portugisiska PAN). Vårt samarbete är väl etablerat och fortsätter. Jag och mina övriga partiledarkollegor inom Animal Politics EU kommer att hjälpa Anja, Martin och Francisco på alla sätt vi kan för att göra djurens röster hörda inom parlamentet den kommande mandatperioden. Ni kan förvänta fler framtida aktioner såsom de vi gjorde i februari gällande djurtransporterna.

Inom Djurens parti kommer vi nu att utföra en eftervalsanalys och göra en plan för hur vi ska bli mer synliga för att nå ut till alla de människor, som vi vet finns runtom i Sverige, som skulle vilja rösta på oss om de bara visste att vi finns.

Kommentarerna på våra sociala medier från många av de 4105 personer som gav oss sin röst stärker mig i övertygelsen att vår vision kan bli verklighet, att det är möjligt. Här ett axplock:

”Visste inte om jag skulle rösta. Nu vet jag.”

”Jag tänker rösta efter mitt samvete. Det är dags att ta parti för djuren. Djurens parti.”

”Jag har förtidsröstat och min röst gick självklart till Djurens parti!”

”Jag blir så otroligt glad att det är så många som tänker på djuren i valet, det värmer mitt hjärta. Många kramar och mycket kärlek från mig till er alla.”

”Vi ger aldrig upp. En dag kommer djurens röst att eka!”

”Självklart val för mig”

Ja absolut. Ni har fått min röst idag.”

”Förtidsröstade på er idag, och jag håller alla tummar och tår för att ni får riktigt många röster.”

”Såklart jag röstar för de som inte har någon röst!! Heja er och djuren.”

”Jag rös när jag tittade på den. Så hemska bilder men ändå så vacker.” (om valfilmen)

”Stark film! Ni har min röst!”

Slutligen, alla ni 4105 empatiska individer – Kom med oss! Bli medlemmar i Djurens parti. Vi behöver er!

Låt oss skriva historia tillsammans!

Detta valet är inte slutet. Det är bara början.

För djurens frihet och vår planets överlevnad.

Therese Ericsson, partiledare