Jag var för första gången i Göteborg (ja, det är sant…!).

En av de första individerna jag möter där 16328068-b7r3jär ett rådjur med stora horn i Slottsskogen. Han står länge och tittar på mig innan han går vidare. Han lämnade ett avtryck i mig, en bekräftad verklighetsbild som om och om igen gör städerna större och mer livfulla: vi är inte ensamma. Vi besöker städer och vissa städer och platser är våra hem. Och även djurens. Stadsplaneringen måste komma ihåg att vi delar plats med andra individer, och där vår uppskattning för grönområden bör innefatta insikten om att det också innebär hem.

Rådjuret och Göteborgs lokalavdelning definierar min Göteborgsvistelse, en vistelse där jag fick ett varmt och spännande mottagande. För en kort stund så kastade himlen ner regn för att sedan klarna upp igen.Göteborgsgänget visade upp en härlig och motiverande sida av Göteborg. De delade ut val-material och var ivriga att diskutera frågor och dela insikter. Tillsammans gick vi ut på torget och ställde oss som vandrande skyltar för Djurens parti. Nu tillbaka i Stockholm påminns jag om lokalavdelningarnas driv, och nyligen publicerades en replik på insändaren skriven av mig, Simon Knutsson och Bengt Brülde. Brülde är professor i praktisk filosofi och Simon Knutsson står som förstanamn på kommunvalsedeln i Göteborg.

”Det enda skälet till att vi accepterar att djur plågas och dödas i dagens matindustri är att de tillhör en annan art. Alla andra argument faller platt. Det är inte djurens nivå av intelligens, självmedvetande eller språk som berättigar våldet vi utsätter dem för. Vi skulle aldrig tillåta en sådan behandling av en människa som på grund av en obotlig sjukdom har ett mentalt liv som en gris. Diskussionen slutar i att djuren inte är människor, inte som vi. Punkt.”, skrev vi
i första insändaren.

Den publicerade kritiken i Göteborgs Fria är ett stort framsteg för oss. När en kritiker skriver ett debatterande svar så bjuder de in till debatt. Vi blir identifierade och hörda, upplyfta till en plattform där parterna inte behöver hålla med varandra mer än om det faktum att de inte håller med varandra- men likväl uppmärksammar varandra. Det är i debatten vi vill ta plats- för djurens skull. Det går att läsa repliken här:
http://www.goteborgsfria.se/artikel/115165 och även hitta ursprungliga artikeln här:http://www.goteborgsfria.se/artikel/115014
Och repliken från Miljöpartiets ungdomsspråkrör:
http://www.goteborgsfria.se/artikel/115099

16328045-hwvgW

I repliken skriver vi bland annat:
”Vi är inget enfrågeparti. Tvärtom är vi bredare eftersom vi tar med djur i den cirkel av individer som vi ska respektera och bry oss om… […] Om Sverige ska fortsätta att kalla sig själv ett föregångsland när det kommer till miljö, djur och folkhälsa behövs Djurens parti. Vi tar djurens parti och perspektiv med oss in i debatten.”


Snart är det dags att träffa personer aktiva i lokalavdelningar från Örebro, Linköping,
Motala och Norrköping. Dagen efter är det en tidig debatt i Avesta som står på schemat…

16328052-T8PRB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valet närmar sig med stormsteg!

Höstvarma hälsningar

/Elin Pöllänen