Animal Politics Foundation (APF) grundades 2012 av vårt nederländska systerparti, Partij voor de Dieren. Detta för att underlätta samarbete och nätverkande mellan alla världens djurpartier (I dagens läge är det 18, men ytterligare ett ska vara på väg). APF anordnar årligen konferenser och möten. 2017 års Animal Politics Conference hölls i Madrid. Från Djurens parti i Sverige deltog Therese Ericsson, partisekreterare samt Rebecka Bernstone, styrelsemedlem lokalavdelningen Stockholms län.

Årets konferens hade temat hemlösa djur. Temat var fullspäckat från morgon till kväll. Det var så många intressanta talare att lyssna till. Både de som talade om teori men framför allt de som jobbar med frågan ute på gatorna.

Partier som deltog, förutom vi och det Nederländska Partij voor de Dieren, var australienska Animal Justice Party, spanska PACMA (Partido Animalista), franska Partie Animaliste, tyska Tierschutzpartei , brittiska Animal Welfare Party samt Animal Party från Cypern och Trees Party från Taiwan.

Där fanns även representanter från olika NGOs (Non Governmental Groups) som till exempel World Animal Protection, ICAM (International Companion Animal Management), IFAW (International Fund for Animal Welfare). De gav oss en problembild men även en överblick av de verktyg som kan användas i arbetet med etisk hantering av hemlösa hundar. Genom strukturerade metoder för att analysera var roten till problemet ligger kan rätt lösningar tas fram och implementeras.

Det kanske mest intressanta var att höra de så kallade case studies. Här berättade till exempel Sally Kadaoui, en kvinna från Marocco, om hennes dagliga arbete för djuren på sitt shelter, hur hon närmar sig lokalbefolkningen och får dem att inse att hundarna kan vara en tillgång. Vi fick även lyssna till Marta Kopach från International Registration Systems berätta hur de jobbar med registrering och undersökning av hemlösa hundar i Ukraina.

En av kvällarna fick vi åka till en öppen föreläsning på stan med Marianne Thieme, partiledare och en av grundarna till det holländska djurpartiet. Hon höll ett inspirerande tal om hur de på ett ganska okonventionellt sätt jobbat för att komma in i politiken. De använder sig av en expressiv politisk stil där de ifrågasätter rådande status quo och den väcker uppmärksamhet.

En annan kväll fick vi besöka ett shelter, La Madrileña Shelter, för hemlösa hundar och katter. Det var ett känslosamt besök som gav en konkret och stark upplevelse av att det bland alla siffror som nämns gälllande antalet hemlösa djur i världen döljer sig individer. Individer som behöver vår hjälp. För dessa och alla andra utsatta djurindivider vill vi göra en verklig skillnad.

”Efter denna erfarenhet ser jag på vårt parti som något inte enbart anknutet till Sverige utan som en del av något mycket större. Där vi kan lära av varandras erfarenheter och vad som fungerar. Vi är en del i kugghjulet som ska hjälpa djurens röst att höras. Med inspiration och hjälp från våra syskonpartier känns det som att vi har mer (vego)kött på benen att göra just det!” – Rebecka Bernstone

Therese Ericsson, partisekreterare & Rebecka Bernstone, styrelsemedlem lokalavdelningen Stockholms län