Djurens parti har en unik politisk historia trots att det bara är dryga året gammalt. Utan tid för förberedelse och med få ekonomiska resurser kastade sig det unga partiet in i två valtillfällen. Ett litet parti som ville göra stor skillnad för de ohörda. Ett litet parti som gjorde intryck på människor, som valde att lägga ner sin fritid och tillgångar för att sprida dess budskap. Ett litet parti som fick tusentals personer att gå till valurnorna och rösta på något de aldrig förut röstat på. Sveriges första parti för djuren.

Vår historia bygger på en vilja att blicka framåt. Som ung organisation har vi mer planer än det som kan täckas in på ett dygn, en vecka, ett år. När de två valtillfällena var över passade vi på att göra det som vi inte hade hunnit göra innan valet; bygga upp vår organisation. Men i luften cirkulerade en känsla av lugnet innan vinterstormen, en väntan på ett politiskt snöoväder av något slag traitement par viagra. Nu har den landat. Det tredje nyvalet i svensk historia kan komma att utlysas i slutet av december. Djurens parti kommer att gå till val 22 mars med budskapet att vi vill se ett empatiskt Sverige där djurens intressen tas i beaktande. Där individer räknas och har ett egenvärde. Oavsett budget, som regel.

Vi hade en händelserik november månad. Djurens parti åkte på stor internationell kongress i Belgrad där vi fick dela erfarenheter och ta del av lärdomar från andra partier världen över. Där fick vi höra alla partiers unika berättelse om hur de kom till och hur resan har varit hittills. Djurpartier som färdats från bland annat Australien, Portugal, Spanien, Nederländerna, Storbritannien, Cypern och Tyskland.

Internationella möten som denna påminner om att ett parti är en samling individer som har alldeles egna berättelser och bakgrund. Vi djurpartier världen över visar på att personer i olika länder delar en verklighetsbild om att vi är kopplade till djuren och vår omgivning. Vi har ett ansvar och det bristande engagemanget för djurens intressen är ett problem som sträcker sig från det globala till det lokala- och är en politisk fråga.

Djurens parti hade också ett nationellt medlemsmöte. Medlemmar från hela Sverige samlades för att prata politik och organisationsuppbyggnad. Men främst av allt: för att träffa varandra. Det var ett efterlängtat möte eftersom de flesta av oss har jobbat nära varandra men via dator och telefon. På medlemsmötet fick välkända ansikten liv och rörelse. Gemenskap fick ett rum där ord fick studsa fritt människor emellan och skratt fick klinga. Tack till alla medlemmar som var med på medlemsmötet och delade med sig av idéer, glädje och inspiration. Tillsammans går vi framåt.

December månad är en kylig månad vars värme ska återfinnas i gamla traditioner och gemenskap. På Svenskt kötts hemsida står det att julskinkan för många svenskar är det viktigaste med julen- det går före både julklappar och julgran. Men fler och fler gör nya val. Gamla traditioner får nya uttryck genom nya perspektiv. Många ser att samhörigheten runt bordet som formar smakupplevelsen inte beror på julskinkan och dess tragiska och korta liv. Att njutning och ömsesidig lycka inte behöver betyda lidande för någon annan, vara ett spel med vinnare och förlorare.

Djurens parti står för traditioner och politiska arbetssätt vars kärna är empati och inkluderande. I ett sådant Sverige kan julsagan och framgångsberättelsen vara om den gris som inte blev stämplad som julskinka utan blev sedd och behandlad för den kännande och levande individ som den är, i ett samhälle som började lyssna på de ohörda som ändå säger så mycket om oss och hur vi behandlar vår omvärld.

Tack för detta år
God jul och Gott nytt år!

Elin Pöllänen
Djurens parti