Nu är det tjugo dagar sedan valdagen. Det var en hektisk valperiod för många som på egen tid 44948898-prh8Aoch med egna resurser verkade för att synliggöra Djurens parti och djurens situation i samhället. Vårt första val någonsin på riksdags, landstings- och kommunnivå blev prov på hur vi kan verka som ett politiskt parti, och gav oss erfarenheter i vilka praktiska svårigheter som finns i och med valtider. Det var en speciell tid för många som för första gången engagerade sig politiskt. Det var en historisk period för Sverige, något som inte fick ta stor plats i valrörelsen men som kommer bli ett datum att komma ihåg. Vi är nämligen här för att stanna, för att vi behövs. Vår resa har precis börjat.

Valet gav oss 4093 röster till riksdagen. Över fyratusen människor bestämde sig för att skänka ett några månader gammalt parti en röst för att visa att det inte är otänkbart att ha representanter för djuren i riksdagen som ser till djurperspektivet. Snarare, det behövs. Det är ett nytt parti men det är inte ett nytt problem vi belyser. Djur blir dagligen fråntagna deras möjlighet till att leva. Men för att kunna frånta dem rätten att leva, och kunna göra det på ett industriellt sätt, fråntar vi även dem deras förmåga att känna, tänka och värdet i att överleva. Miljontals djur slaktas årligen här i Sverige innanför stängda dörrar. Ett rop på empati blir förseglat med plast i vakuumförpackningarna som möter oss i köttdisken. Det är dags att lyssna. Vi har ingenting att förlora på det- men djuren har allt att vinna.

Varenda person som ger sin röst till djuren skapar ytterligare en länk i ett globalt nätverk. Det är stort. Vi är en internationell rörelse, för den systematiska felbehandlingen av djur är global. Djurpartier är en växande rörelse eftersom problemet fortgår i det tysta, för att ibland bubbla upp, och för att sedan återgå till ”business as usual”. Nu är valdagen förbi men vårt uppdrag fortsätter. Ut ur det tysta, och in i sorlet utav ”varför” och ”alternativ”, där vi samlas tillsammans för att göra samhället bättre- för alla. Ett samhälle där våld och terror inte får ta lika stor plats.

Ett bättre samhälle för alla är inte otänkbart utan ett mål värt att sträva efter. Men det finns en koppling mellan förminskningen utav djurens värde och personer och partier som för deras talan. Valmyndigheten har fått ett brev från Djurens parti där vi ger kritik för bland annat den bristande regelkännedomen bland valarbetare, samt hur de som röstat på Djurens parti blivit illa behandlade. Som ny politisk rörelse med djurfokus förstår vi tankarna och argumenten bakom att vifta bort oss, men vi accepterar dem inte. Vi finns för att bemöta dem och förändra.

Som liten hade min mamma en kalv, Lystikki viagra france. Kalven var hennes bästa vän. Tre gånger räddade mamma Lystikki från slaktaren genom att vakta med yxa i hand. Slaktaren gav sedan upp, och Lystikki blev en ko med ett långt liv. I år uppmärksammas speciellt nötkreaturen. Mamma har suttit hela morgonen för att skriva om hur vi behandlar korna; hur korna inte bara ger oss mjölken och köttet, utan finns: ”i våra kläder, handskar och väskor, skor vi går i, skärpet som stramar vid midjani rullbandet på flygplatsen, i cellofon runt blombuketten. Från kon får vi gelatin, plasmaprotein, laktos, kasein (i osten), glycerin, oseostearin… Av kon gör vi konstgjorda ben och frostskyddsmedel.Kon är en del av medicinernas innehåll. Det finns nötkreatur i papper och bläcknagellack och filmnegativläppstift och maskinoljalinoleummatta och textilierkonstfiber och fotboll”. Jag som dotter vet hur varenda bokstav skrivet utav mamma idag är fyllda med minnena ifrån tiden med Lystikki; ögonblick som mognade till en berättelse om kärleken som är gränslös, artlös och värd att kämpa för. Detta lärde Lystikki mamma, som hon sedan förde vidare till mig och min syster. Drivkraften som kärlek för med sig är otroligt stark. Det ser vi bland många forskare, bland annat professorn Melanie Joy (skaparen av ordet Karnism- psykologin bakom köttätandet), vars böcker och livsverk började gro i vänskapen mellan henne och hunden.

Internationella Djurens dag går i skyddshelgonet St. Francis tecken. Han predikade för alla guds kreationer och levde för att väcka känslor av medkänsla och kärlek mot alla individer.
Denna dag handlar om att öppna våra hjärtan, se in i varandra och se det vackra i att skapa något bättre tillsammans. Men här i Sverige skyltas det mer om Kanelbullens dag. Kanelbullens dag infördes 1999, Internationella Djurens dag infördes 1931. Men om suget idag efter en kanelbulle överväldigar dig, uppmanar jag dig då att i alla fall tänka när du köper eller bakar en: Varför ska vi fira kanelbullens dag, och vad är huvudingrediensen i kanelbulle förutom kanel och mjöl?

/Elin