15784127-29vz0Nu har det varit Pride-tider i Sverige. Stockholm  uppvisar ett lugn efter en kärleksstorm- där varken trottoarer eller människor lämnades oberörda av regnbågsfärgerna och budskapen. Debatter både i vardagsrummen och i tidningar fylldes av tankar om rättigheten till kärlek, frihet och respekt. Flera tusen åskådare fick se ett nytt parti gå på Stockholms gator. Sveriges första parti fokuserat på djurfrågor acheter viagra en tunisie. Genom dans, skratt, flaggor och banderoller delade vi med oss av budskapet att det finns något fantastiskt i att se till att vi inte har ensamrätt på kärlek, frihet, respekt, familj, intelligens och medvetenhet. Djur kan också inkluderas i en värld med dessa fenomen- och de bör inkluderas.

“Djurens parti”, sa de i högtalarna vid Kungsträdgården. Alla partimedlemmar i Pridetåget rös. Ett historiskt ögonblick som vi delade. I jämförelse med andra föreningar och partier kanske vi såg ut som fåtalet, men vi hade miljontals individer och deras livsöden med oss. “De är emot alla former utav förtryck”. Orden ekade som musik inom oss medan vi passerade Östermalmstorg på väg mot slutdestinationen. När musiken tystnade och tåget var slut låg orden kvar till takten av våra hjärtslag.

Den 30 juli publicerades en debattartikel i DN skriven av Fredrik Reinfeldt och hbtq-politiska talespersonen Olof Lavesson. Den tar upp arbetet som Moderaterna fört för att bekämpa diskriminering, rasism, homofobi och andra former av intolerans i samhället. Debattartikeln avslutas med en mening om hur Moderaterna vill ha ett inkluderande samhälle där alla människor har frihet att bestämma över sina egna liv.

Det som Moderaterna inte nämner är den tolerans som finns i samhället att förtrycka djuren. En tolerans som dagligen accepteras och skapar värre livsvillkor för dem. Rättfärdigat utav argumentet att de inte inte är människor, de är inte som du och jag. Djur har ingen djurskyddsmyndighet, de har ingen talan i de politiska beslut som till största mån påverkar deras livskvalitet. Djur erkänns inte ett medvetande, och deras intressen och behov bortprioriteras ständigt eller möts av likgiltighet. Men ett inkluderande samhälle innebär inte en fortsatt polarisering mellan mänskliga rättigheter och djurens där den ena utesluter det andra. Det handlar om empati. Ett inkluderande samhälle innebär ett samhälle som inte diskriminerar någon- speciellt inte på grund av arttillhörighet.

Det finns mycket outforskat inom djurvärlden när det kommer till deras behov och deras sexualitet. Men en sak är säker. Djur har egna viljor, kärlek och en sexualitet som dagligen fråntas dem i våra industrier. Kalvar separeras från sina mödrar, kycklingar framavlas med lidande i deras DNA, tuppkycklingar avlivas systematiskt för att de är fel kön för värpindustrin, och suggor och kor insemineras med sperma utan att själva ha fått välja sin partner. Djur behandlas som råvaror och som objekt, och är offer för traumatiska händelser och systematisk våldtäkt. I ett samhälle där ett sådant förtryck hör till vardagen kan ingen vara fri. Frihet handlar om gränsdragningar- en frihet-men-du-ska-inte-skada-princip, men när det kommer till djuren så blir denna aspekt nästintill obefintlig. I en mänsklig kontext blir handlingsfriheten maximal när det kommer till djurens kroppar, utan större hänsyn till hur de upplever det. En lustkänsla är bara ett av de drag som avskrivs djuren. Alla egenskaper och exempel landar i samma fundamentala problematik: hur vi behandlar djuren och varandra.

Det publicerades en artikel om detta skriven av Jonas Paulsson och Elin Pöllänen på nyheter 24 som sedan spreds till andra tidningar; “För att tycka att det här systemet är rätt behöver man inte göra mer än låtsas att svenska djur har det bra och att Bregott-reklamen är sann. Men i verkligheten motiveras varje sekund av djurens liv med att djuren är lönsamma. Djurens parti förkastar alla former av diskriminering eftersom det är motsatsen till rättvisa, ickevåld, kärlek och medkänsla. ”
http://nyheter24.se/debatt/774068-pride-iden-om-allas-ratt-till-karlek-bor-inkludera-djuren

På lördag fick Stockholm prides stadsbild en ny färgnyans.
Färger av liv som sällan får höras, men som nu fick dansa tillsammans
med människor iklädda allt ifrån ängladräkt till endast guldiga kalsonger.
Varje steg vi tog i pridetåget var steg för förändring och
för allas rätt till liv, frihet och kärlek.