Presentation

Yllka Sheqiri Albrektsson

Är stolt matte till tre tikar, Nahla 6 år, Inti 2 år och Libra 1 år. Familjemedlemmen Libra är före detta gatuhund från Kosovo och har bara varit i Sverige i 3 månader. Redan har hon blommat ut från en rädd liten varelse till busig, trygg och kärleksfull unghund.

Jag flydde med familjen från Kosovo under 90-talet. Fick fristad och skydd i Sverige som politiska flyktingar. Har skrivit tre publicerade diktsamlingar Jag lyssnar inte alltid, Men och Så många Jag varav den senaste nominerades till Selmapriset 2015. Samtliga även översatta till det albanska språket.

Jag är utbildad projektledare, teatervetare och filmregissör. Arbetar som projektledare för utbildningsprojektet RÄTT FRAM för målgruppen ensamkommande ungdomar som finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Jag är ideellt engagerad som styrelseledamot i den ideella föreningen MiM Kunskapscentrum och startade själv den ideella föreningen Ordspår. Inom Ordspår etablerades verksamheten Hundar Vill Hem där jag tillsammans med min man sköter adoptionsprocessen av gatuhundar från Kosovo till Sverige.

Självklart vegan!

Jag har aldrig tidigare hittat mig själv i något politiskt parti. Under Politikerveckan 2017 kom jag av en slump i kontakt med Djurens Parti och insåg att partiet är allt det som jag har saknat i svensk politik sedan jag som fyraåring, tillsammans med min familj, flydde hit. Jag tror att bara genom att välkomna lika rättigheter för alla världens varelser kan vi nå en balans på jorden. En balans där vi lever i symbios och harmoni med varandra istället för det ständigt utnyttjandet som människan utsätter djur och natur för. Alla ska ha rätt att få existera för sin egen skull och inte för att uppfylla behov för andra. Det är ett akut problem som kräver förändring NU annars kommer det leda till förödande konsekvenser för oss och våra kommande generationer.