Presentation

Therese Ericsson

Fakta: Jag är 50 år och är ursprungligen från Kumla i Närke men har bott i Skåne sedan 1986, Jag bor i Malmö och på Österlen tillsammans med mina två hundar Jackie och MiOk.

Jag har en Grundskollärarexamen och en Master of Social Science från Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Jag arbetar för en av världens största, globala IT-leverantörer som affärsområdes- och konsultchef för norra Europa och har sedan tidigare även drygt sju års erfarenhet som lärare i grundskolans låg- och mellanstadium.

Innan jag blev vald till partiledare i mars 2018 var jag partisekreterare från maj 2015.

Frågor som särskilt engagerar mig: Jag är vegan och är engagerad i politiken för att jag vill vara med och avskaffa djurutnyttjandet i Sverige och i världen. Framför allt behöver vi kraftigt stärka djurs moraliska och juridiska ställning. Det är den nuvarande svaga juridiska ställningen för djur som möjliggör det utnyttjande och djurplågeri som samhället systematiskt utför, helt lagligt. Tätt kopplat med detta följer miljöfrågorna. Vi har bara en planet och om den går under blir alla andra frågor oviktiga.

Både djur och miljöfrågorna behöver lösas över nationella gränser och det är viktigt att dessa frågor får en stark röst i EU.  

Alla övriga politiska partier i Sverige är fast i den djurskyddsideologi som råder i samhället. De ignorerar i de flesta fall helt djurfrågorna och i de fall djuren alls uppmärksammas så handlar det endast om åtgärder för att ge djuren en något mindre plågsam tillvaro innan de dödas.

Djurens parti vill, tillsammans med våra europeiska systerpartier, bryta den norm som råder idag där djur ses som produkter som kan utnyttjas av människan. Vi vill ge djuren verkliga rättigheter, inklusive rätten till sitt eget liv. Istället för att justera detaljer i en lag som redan idag inte efterlevs och som aldrig kommer att skydda djuren måste vi på allvar börja fundera på vilken slags människor vi vill vara i förhållande till individer av annan art och vår planet.

Förutom djurfrågorna har jag ett stort intresse för lärande och utveckling av människor. Jag tycker att det livslånga lärandet är väldigt viktigt och menar att det aldrig är för sent att lära nytt och låta det få konsekvenser i ens liv. Min förebild här är min mormor Birgitta som var nästan 90 år då hon gick en kurs i konversationsengelska!