Presentation

Heléne Olivegren

Jag är 51 år och är född och uppvuxen två mil söder om Göteborg. Bor i lägenhet tillsammans med min älskade tonårsdotter och underbara hund i centrala Göteborg. Har även tillbringat några år i Perth, Australien där min dotter är född och hennes vuxna halvsyster och pappa bor. Älskar självklart djur och natur, matar fåglarna varje dag och njuter av att möta mina härliga medmänniskor i olika sammanhang.

Jag har tidigare under närmare 10 års tid varit anställd som sjukgymnast (fysioterapeut) inom psykiatrin i Göteborg/Mölndal. Hösten 2006 startade jag eget och ägnar mig sen dess helhjärtat åt mitt jobb som dansinspiratör framförallt inom Göteborgs kommuns folkhälsoarbete och på mötesplatser för seniorer. Även varit engagerad inom cancer- och smärtrehabilitering. Har tidigare läst psykologi på universitetet, arbetat inom hemtjänsten, i livsmedelsaffär och på Stenafärjorna till Danmark. Tillbringade ett år som utbytesstudent i Kalifornien på 80-talet.

När jag startade min dansfirma till ljuvliga världsrytmer kändes det självklart att tillsammans med mina fantastiska deltagare aktivt dela med mig genom att årligen dansa ihop bidrag till olika projekt som stödjer kvinnor och barn i Afrika. Några år senare började vi även dansa för Djurens Rätt i samband med ett eget mer kraftfullt uppvaknande. Jag hade varit passiv medlem i Djurens Rätt sedan tonåren (Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök som det hette på den tiden), slutade äta kött vid 22 års ålder och började nu äntligen inse att djurförtrycket är så ofantligt mycket större och ännu värre än vad jag tidigare förstått inte minst inom ägg- och mjölkindustrin.

Ett sponsrat studiebesök med min då 8-åriga dotters klass till en kravmjölkgård bekräftade den smärtsamma separationen mellan ko och kalv som jag börjat få upp ögonen för.

Utifrån ett flertal böcker, artiklar och egna erfarenheter ställde jag samman mitt eget 25-sidiga djurrättsdokument ”Dans och kunskap för Djurens Rätt” (2012). Jag ville skapa mig en egen helhetsuppfattning, sprida kunskap, öka medvetenheten och inspirera till djurvänliga val/handlingar.

Jag tog sista steget och blev vegan i början av 2014. Strax därefter fick jag se ett inlägg på FB att Djurens parti höll på att bildas och hjälpte då till att samla in namnunderskrifter så att partiet kunde registreras. Kände hopp och glädje! Nu händer det här i Sverige! Det som jag visste var möjligt utifrån att ha läst om djurrättspartiet i Nederländerna som suttit med i deras parlament sedan 2006. Möjligheten att komma in i beslutande organ och på så sätt kunna påskynda avskaffandet av djurutnyttjandet genom politiska beslut och lagar.

Jag har alltså varit engagerad i partiet nästan sedan starten. Var aktiv i förra valrörelsen och är ordförande för Västra Götalands lokalavdelning sedan hösten 2014. Jag har bidragit till partiprogrammet genom en mängd partiprogramförslag och motioner och deltog/kampanjade i Almedalen 2017. Ställde där tillsammans med Therese Ericsson, dåvarande partisekreterare, upp i Djurens partis första intervju för SVT. Är för övrigt med och gör inlägg i vår stora FB-grupp.